Veelgestelde vragen

Heb je toch nog een andere vraag,

neem dan even contact op.

jQuery(document).ready(function($) { var delay = 100; setTimeout(function() { $('.elementor-tab-title').removeClass('elementor-active'); $('.elementor-tab-content').css('display', 'none'); }, delay); });

Hoe effectief zijn de StalleBalle?

StalleBalle zijn een zeer effectieve 3 in 1 oplossing. Ze reduceren de ammoniak emissie met 29%, verlagen de ammoniakconcentratie in de stal met 27% en dringen geurhinder met 22% terug.

Door het mestoppervlak met StalleBalle af te dichten zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing, wordt een  emissie reductie van 29% gerealiseerd. Deze emissie reductie werd vastgesteld door een onafhankelijk onderzoeksinstantie en laboratorium (Wageningen University & Research) dat gedurende 14 maanden op 4 proefbedrijven metingen heeft gedaan volgens erkende methodologieën.

Zeker en vast. Regelmatige metingen door een onafhankelijke onderzoeksinstantie en laboratorium (Wageningen University & Research) in 4 proefbedrijven gedurende 14 maanden tonen aan dat de gemiddelde ammoniak concentratie meer dan 27% is dan in stallen zonder de StalleBalle.

Absoluut!
Dankzij StalleBalle wordt de ammoniak concentratie in de stal meer dan 27% lager. De dieren worden rustiger, tranen en hoesten minder. De luchtwegen worden minder geïrriteerd en er is minder nood  aan geneesmiddelen. Er wordt minder vroegsterfte van de dieren vastgesteld en een betere groei, dankzij de betere voederconversie. 
Varkens kunnen zeer goed ruiken. Geurherkenning hebben ze o.a. nodig voor het herkennen van soortgenoten, feromonen, angst en stress. Een hogere ammoniakconcentratie kan dit negatief beïnvloeden. Met de StalleBalle wordt het stalklimaat een pak gezonder….en niet te vergeten…ook de verzorgers van de varkens genieten zo van gezondere werkomstandigheden. 

Inderdaad!

Je kan door toegevoegd benzoëzuur (1% Vevovital) in het voeder de ammoniakemissie in combinatie met de StalleBalle met 42%  terugdringen. Deze combinatie is ook als PAS-maatregel erkend.

Ook in combinatie met een luchtwasser kan je nog meer ammoniak emissie reduceren. De combinatie brengt een erkende 79% reductie op. Aangezien er minder ammoniak in de stal aanwezig is dient er minder “zuur” voor de luchtwasser te worden verbruikt. Hoeveel besparing dit exact oplevert werd nog niet berekend.

Uit het basisoverzicht van maatregelen ter vermindering van geuremissie uit stallen  (Wageningen Livestock Research Rapport 1115) blijkt dat het verkleinen van het emissie oppervlak met ca.67% de geurhinder vermindert met 22% De StalleBalle verkleinen het emissie oppervlak met zo’n 75%, waardoor een soortgelijke 22% minder geurhinder verwacht kan worden. In de loop van het komende jaar zal een geurstudie worden opgezet om de effectieve geurreductie te meten.

Ja, de StalleBalle zijn erkend als PAS-maatregel.

In Vlaanderen VLIF Codelijst VARKENSSTAL 3.2.2 PAS Drijvende ballen in de mest 29% emissiereductie. Ze genieten in Vlaanderen van 80% VLIF steun. Wil je weten hoeveel steun je kan krijgen, klik dan door op de volgende link: link naar VLIF simulator.

In Nederland staan de StalleBalle bekend onder de code AV100.1 “Drijvende ballen in mest” van de Omgevingsregeling geldig sedert 1 januari 2024.

Zijn StalleBalle iets voor mij?

De meeste kelders zijn geschikt voor StalleBalle. Enkel kelders met schuine wanden en met een rioolafvoersysteem komen niet in aanmerking. De combinatie van de StalleBalle met luchtwassers brengen uiteraard de beste resultaten op.

Zeker en vast. StalleBalle zijn net ontwikkeld voor deze kelders met verticale wanden. Ze passen echter niet voor kelders met schuine wanden. Het mestkanaal mag evenmin voorzien zijn van een rioolsysteem voor de afvoer van de mest.

Absoluut! Niet enkel zal er   9% meer ammoniak gereduceerd worden (van 70% naar 79%), maar bovendien verbetert het stalklimaat door aan de bron de ammoniak concentratie te verlagen. Het dierenwelzijn en de ook de gezondheid van de verzorgers varen er wel bij…en ook nog de omgeving want die geniet voortaan van een frissere lucht.

Deze doorsteken moeten ook gevuld worden met StalleBalle. Plaats dus geen rooster zonder eerst StalleBalle in de doorsteek te leggen, anders ontstaat daar nog gewoon ammoniak.

Indien er aparte wanden staan, de vloer dicht is en de openingen onder deze gang naar de mestkelders gaan hoeft dit niet. De mestkelders liggen namelijk vol met StalleBalle. Indien er geen afscheiding is door wanden, dan  moeten er wel StalleBalle in.  Opgelet bij het ledigen: De mestkelder niet verder leegzuigen dan de openingen tussen de mestkelders.

Een rioolsysteem gaat niet samen met de StalleBalle.

Bereken nu je voordeel

Investering en ondersteuning

StalleBalle zijn een éénmalige investering. Eens de ballen in de mestkelder zijn er geen extra exploitatie- of onderhoudskosten meer

De StalleBalle worden aangeboden aan zo’n €3,25 per bal – per m² af te dekken oppervlak in de kelder heb je 18 ballen nodig.

Er zijn kortingen afhankelijk van de grootte van het af te dekken oppervlak. Neem contact op voor een offerte op maat.

In Vlaanderen kan je momenteel rekenen op 80% VLIF steun, berekend op een forfaitair bedrag. Via de volgende link kan je naar de VLIF-simulator surfen om het bedrag van de ondersteuning op maat van uw bedrijf te simuleren. (VLIF simulator)

In Nederland kijkt u best na of er MIA/VAMIL ondersteuning is voor uw bedrijf. Via de volgende link komt u op de website van de RVO terecht m.b.t. MIA en VAMIL  (RVO MIA/VAMIL)

Er zijn geen exploitatie- of onderhoudskosten metj StalleBalle. Ze verbruiken namelijk geen energie, water of chemische producten.  Het enige onderhoud bestaat erin om na elke vleesronde of stalreiniging  tussen de roosters even op de ballen te spuiten met een  hogedrukreiniger, zodat de ballen zuiver en glad blijven om alweer maandenlang hun werk te doen. 

Uit studies van VITO (ref. 2021/RMA/R/2545 van juni 2021) blijken de StalleBalle vandaag het meest kost-effectief per  gereduceerde kg NH₃. De investeringskosten voor luchtwassers in een bestaande varkensstal zijn bovendien afhankelijk van het staltype en de bouwkundige werkzaamheden die verricht moeten worden om überhaupt met die luchtwas-systemen te kunnen werken.

Werking en praktische tips

StalleBalle hebben geen andere hulpmiddelen, energie of andere tools nodig om hun werk te doen. Ze leveren hun prestatie zonder nood aan andere middelen.

Even geniaal als eenvoudig! Door het mestoppervlak in de kelder met de StalleBalle af te dichten wordt het emissieoppervlak verkleind. Dit zorgt ervoor dat vorming van ammoniak heel sterk wordt beperkt. Doordat de ballen kunnen draaien, tolt de mest die op de bal valt, samen met de bal, en wordt die mest zo onderaan de dunne fractie  in de mestkelder gevoerd en is de tijd dat ammoniak zich kan vormen tot een minimum beperkt.

Te kleine ballen hebben te weinig opwaartse druk en kunnen afgezogen worden bij het verwijderen van de mest. Bij te grote ballen wordt het oppervlak niet zo goed afgedekt. Ballen met een diameter van 225 mm zijn het meest geschikt en ook de enige erkende.

Het onderhoud is quasi nihil. Het enige onderhoud bestaat erin om na elke vleesronde of stalreiniging  tussen de roosters even op de ballen te spuiten met een  hogedrukreiniger, zodat de ballen zuiver en glad blijven om alweer maandenlang hun werk te doen. Klanten die al meer dan 10 jaar de ballen hebben liggen, geven aan dat ze er nog nooit iets speciaals hebben voor gedaan.  De bal gaat gegarandeerd 20 jaar mee zonder enig probleem. Op het einde kan de HDPE bal gewoon gerecycled worden .

  1. Laat de kelder niet zo vol lopen dat de StalleBalle zich niet meer vrij kunnen bewegen onder de roosters.
  2. Bij het ledigen van de kelder er op letten dat de StalleBalle de opening van de afzuiginstallatie niet blokkeren.
  3. Bij het reinigen van de stal met een hogedrukreiniger ook even tussen de roosters de ballen afspuiten, zodat ze voldoende zuiver blijven en goed hun werk kunnen blijven doen.
  4. Er voor zorgen dat na de reiniging van de stal er een laagje van 15 cm in de kelder blijft staan, zodat de StalleBalle goed hun positie kunnen innemen en kunnen tollen wanneer nieuwe mest op de ballen valt.

Klanten die StalleBalle reeds meer dan 10 jaar hebben getuigen geen hinder van schuim en/of vliegen te ondervinden.

Ja, wanneer de mestkelder zodanig vol is dat de StalleBalle tegen het rooster komen vast te zitten, kunnen ze niet meer tollen en hun werk doen. Hou daarom steeds 14 cm ruimte tussen de mest en het rooster vrij. 

Neen, na het afvoeren van de mest moet een laag mest in het mestkanaal achterblijven zodat de ballen altijd voor de helft in het mestoppervlak drijven. Zorg ervoor dat 15 cm aan mest in de kelder blijft staan.

Nog vragen?